Σάββατο, 25 Απριλίου 2009

Διαθέσιμο για download το Ubuntu 9.04 (Jaunty Jackalope)


Λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση της Release Candidate η τελική έκδοση του Ubuntu 9.04 (γνωστή με την κωδική ονομασία "Jaunty Jackalope") είναι διαθέσιμη για download.

Εκτός από το γρηγορότερο «φόρτωμα» του λειτουργικού η νέα έκδοση του Ubuntu περιέχει πολυάριθμους ακόμα νεωτερισμούς.

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΙ ΝΕΩΤΕΡΙΣΜΟΙ
Η έκδοση "Jaunty Jackalope" έρχεται με την έκδοση 2.6.28 του πυρήνα, η οποία για πρώτη φορά υποστηρίζει τη ευσταθή λειτουργία του συστήματος αρχείων Ext4. Βέβαια η ρουτίνα εγκατάστασης σας επιτρέπει να επιλέξετε και το σύνηθες σύστημα αρχείων Ext3 αντί του νεώτερου Ext4 αν το προτιμάτε. Το τελευταίο εκτός από τις καλύτερες επιδόσεις, υποστηρίζει αρχεία μεγέθους έως ένα EB (Exabyte, 1018 bytes)

H έκδοση 9.04 διατίθεται με την Gnome 2.26 (που κυκλοφόρησε πριν από μήνα περίπου), τον X.org-Server στην έκδοση 1.6, το OpenOffice 3.0 και το GIMP 2.6. Ένας από τους πιο σημαντικούς νεωτερισμούς της είναι ένα νέο σύστημα ειδοποιήσεων, το οποίο πληροφορεί τους χρήστες για αλλαγές στο σύστημα. Για παράδειγμα σε κάθε εισερχόμενο mail ο χρήστης ενημερώνεται με μήνυμα στο desktop χωρίς να χρειαστεί να ανοίξει το σχετικό πρόγραμμα e-mail.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Εκτός από την έκδοση Desktop, το Ubuntu 9.04 κυκλοφορεί σε μια έκδοση Server και μια έκδοση Netbook Remix (η οποία υποστηρίζει μερικά γνωστά netbooks όπως είναι, για παράδειγμα, τα Dell Mini 9, Acer Aspire One και μερικά μοντέλα του δημοφιλούς Asus Eee PC). Μια πλήρη λίστα των υποστηριζόμενων netbooks φιλοξενείται στη σελίδα της ομάδας ανάπτυξης του Ubuntu.

H βασισμένη στο KDE έκδοση Kubuntu περιέχει το τρέχων KDE 4.2.2, καθώς και μερικούς ακόμα νεωτερισμούς, όπως είναι ο KDE NetworkManager plasmoid και ο Quassel IRC Client. Το Xubuntu διατίθεται με το Xfce 4.6, ενώ η έκδοση για παιδιά, μαθητές και σπουδαστές, το Edubuntu, η Multimedia διανομή Ubuntu Studio και η Home-Entertainment-έκδοση Mythbuntu έχουν παρομοίως ανανεωθεί.

Η ομάδα ανάπτυξης της δημοφιλής διανομής δεν θα ξεκουραστεί καθόλου, καθώς ήδη έχει προγραμματίσει τη διάθεση της πρώτης έκδοσης Alpha του Ubuntu 9.10 ("Karmic Koala") για τις 14 Μαίου, χωρίς ακόμα να έχουν διαρρεύσει στοιχεία γι’ αυτήν. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, πάντως, η 9.10 αναμένεται για το τέλος του Οκτωβρίου.

Δείτε ακόμα:
Ομάδας ανάπτυξης Ubuntu
Download link για το Edubuntu
Download link για το Kubuntu
Download link για το Mythbuntu
Download link για το Ubuntu
Download link για το Ubuntu Studio
Download link για το Xubuntu
Yποστηριζόμενα Netbooks

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC